Kdo oz. kaj je “logofil”?

| |

Kdaj ste nazadnje skovali kakšno besedo? Tako, za zabavo? In če ste jo – so vas potrpežljivi prijatelji in sorodniki razumeli?

Če ste bili pri svojem neologiziranju – tvorjenju novih besed – izjemno izvirni, vaše nove besede ni razumel nihče. Seveda pa besede niso namenjene privatni zabavi, temveč komunikaciji med ljudmi, zato: ustvarjalnost odl(5), praktičnost: nzd(1) …

Sicer pa lahko na prvi pogled izmišljene besede vsaj na daleč delujejo nekoliko domače. Logo- se skriva, npr., tudi v besedi logika, logaritem, logistika, pulmolog in evlogija. Poznamo tudi fil-antropijo, filo-zofijo, biblio-file, pa imena, kot je npr. Filip.

Če dobro poznamo vsaj zgornje besedišče, bi lahko pomen besede logofil že skoraj uganili. Gre za sestavljenko iz dveh dokaj pogostih grških korenov iz besed λόγος, logos, ki lahko pomeni “beseda”, “smisel” ali “razum” (o tej zapleteni besedi kaj več v drugi objavi), ter φίλος, phílos, ki pomeni “ljub”, “naklonjen” ali pa “prijatelj”.

Poznavalci akademskih disciplin oz. humanistike boste kombinacijo omenjenih besed brž povezali v besedo filologija, ki označuje 2000 in več let staro znanost o preučevanju besedil, njihovega konteksta, pravilnih različic ter pomena, ki se začenja v intelektualnem okolju Aleksandrije in prvih poskusov odkritja izvornega besedila iz pretekle dobe – v tem primeru čim pristnejše oblike Homerjevih epov in drugih zgodnejših literarnih mojstrovin antične Grčije. Tradicija ohranjanja besedil je skozi srednjeveško prepisovalno kulturo v zgodnji modernosti nato prerasla v akademsko disciplino.

Filologi se torej ukvarjajo z jezikom ter s tistim, kar je v jeziku napisano. V primeru klasičnih jezikov, latinščine in stare grščine, govorimo o t. i. klasični filologiji, poznamo pa tudi germansko, indijsko, orientalsko filologijo itd. To so torej filologi. Slovenščina sama pa ne pozna hudomušnega obrata teh besedotvornih elementov, da bi s tem dobili besedo logofil – nasprotno od angleščine, kjer logophile označuje ljubitelja jezika in besed na splošno.

Kaj pa je torej naš LogoFil? Odgovor je kompleksen. Je mesto bogatih informacij za ljubitelje in bodoče ljubitelje klasičnih jezikov; je pregledna zbirka antične tradicije; je blog o jezikoslovju, jeziku in jezikih ter večnem potovanju idej skozi čas; je galerija antične in srednjeveške glasbe; je zbirno mesto za novice iz sveta antike na Slovenskem in je ter bo še marsikaj drugega. Ostanite z nami na tej poti!

Spletišče LogoFil.si je povezano s podjetjem LogoFil.eu za jezikovne storitve v marketingu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja